AdobeStock_59567357

Ajankohtaista

Kesä ja kärpäset (ja huijauskampanjat)

On kesäkuuta 2, 2020

Kesä on viimein täällä ja sen myötä monet sähköpostit ja työasemat hiljenevät muutamaksi viikoksi.

Myös erilaiset huijarit ovat usein yrittäneet hyödyntää kesälomakautta. Viestintävirasto on varoitellut viime vuosina esimerkiksi huijauskampanjasta, jossa yrityksen henkilöstöä pyrittiin saamaan maksamaan valheellinen lasku kiireellisyyteen vedoten.

Koronapandemiakin on saanut huijareita liikkeelle. Posti on varoittanut esimerkiksi kalasteluviesteistä, jotka näyttävät postikuljetuksen saapumis- tai seurantailmoitukselta. Aikaisemmin keväällä kirjoitimme CovidLock-nimisestä kiristysohjelmasta, joka on naamioitu näyttämään koronaviruksen leviämisen seurantaohjelmalta.

Huijaus- ja kalasteluviestit voivat tulla sähköpostitse tai tekstiviestinä ja saattavat näyttää hyvinkin aidoilta. Kannattaakin varmistaa, että yrityksesi käyttäjänhallinta on ajan tasalla ja henkilöstö tietää, miten mahdollisiin huijausviesteihin tulee reagoida. Samoin laskujen maksatuksen säännöt kannattaa selventää lomakauden alla.

Hyviä yleisohjeita huijauksen estämiseksi ovat mm seuraavat (lähde: Viestintävirasto):

 1. Älä lataa tai klikkaa mitään epäilyttävältä vaikuttavaa
 2. Älä luota täysin sähköpostin lähettäjätietoihin, sillä ne ovat väärennettävissä.
  • Vaikka sähköposti näyttää tulevan esimerkiksi tutulta yritykseltä tai tutulta henkilöltä, saattaa lähettäjänä silti olla rikollinen.
  • Varmista tarvittaessa sähköpostien oikeellisuus puhelinsoitolla. Tarkistus kannattaa tehdä etenkin epätavallisissa tilisiirroissa tai muissa tavanomaisesta toiminnasta poikkeavissa tilanteissa.
 3. Varmista puhelimitse lähestyvän soittajan henkilöllisyys.
  • Tarkista sähköpostissa mahdollisesti näkyvät yhteystiedot muuta kautta.
  • Älä hämäänny tutuista työkaverien nimistä, joita huijari saattaa mainita uskottavuutta lisätäkseen.
 4. Älä anna mitään käyttäjätunnusta tai salasanaa puhelimitse.
 5. Älä anna tietoja yrityksestäsi tuntemattomalle soittajalle.

Jos tietoturva, sähköpostin suojaus tai käyttäjänhallinta askarruttavat, niin ota yhteyttä. Neuvomme ja opastamme mielellämme tietoturvaan liittyvissä asioissa.

Muista myös nauttia valosta ja lämmöstä. Oikein hyvää kesää kaikille!